Liten uppfödning av Welsh Corgi Pembroke
Senast uppdaterad 2024-11-28
Välkommen till oss!
Jag heter Monika Johansson och bor med min familj i Kågeröd i Skåne. Min familj består av min man, Roland Johansson och vårt barn Mikael, Corgisarna Älvdrottningens Sweet Sheila, kallas Sheila, Leojan, kallas Molle, Leonessa, kallas Nessie, Oakwood Golden Just do it, Anton och Älvdrottningens Ninita, Nicki.
Min första hund skaffade jag 1989. Det var en dobermann hane som hette Juvelens D Black Rubin Filius. Han blev SUCH, LP 1,2 och 3, SelitLCH, Korad med 217 poäng och uppflyttad till elitklass spår. Tränade även en del skydd med honom. Vi hade otroligt mycket kul ihop. Passade mig då som handen i handsken eftersom jag är tränings och tävlingsnarkoman och han älskade att träna.
Nästa hund blev en Irländsk varghundstik som inköptes 1990 som hette Rösamaffians Chianti. Hon blev början på min första kennel som jag hade mellan 1994 och 2000 där jag födde upp, först Irländsk varghund men så småningom även Mellanschanuzer p/s .
Min nästa hund blev då en mellanschnauzer som kom till mig 1995. Hon hette Flay-Goons Gianni.
Rösamaffians Chianti fick tyvärr bara en kull, varken hon eller valparna klarade sig inte vid nästa valpning, men Flay-Goons Gianni fick två hos mig och en hos sin uppfödare.
1997 var det dags för nästa hund, ytterligare en Irländsk varghund, Wolf Tone Mandy. Hon fick 2 valpkullar.
Det året köpte jag också en strävhårig Holländsk Herdehund men hon fick aldrig några valpar då jag inte ansåg att hon var tillräckligt bra.
1999 blev jag färdig hundfysioterapeut och 2000 var jag även hästfysioterapeut. Arbetade en hel del som fysioterapeut då
men har numera tyvärr inte tid till det.
Har även varit hjälpinstruktör på Svenska brukshundsklubben i ett par omgångar.
Min sista hund Flay-Goons Gianni, fick somna in sommaren 2008 och då bestämde jag mig för att nu var det dags för en ny ras. Jag ville inte ha en trimras till, ingen ras med en massa pälsskötsel, inte någon ras som krävde att få arbeta utan nöjde sig med husbehovs lydnad och sist men inte minst skulle få plats i våra Toyota Yarisar, med andra ord en ganska liten hund. :-)
Men den skulle inte vara för liten heller. Jaha, och var hittar man en sådan hund. Lusläste SKK:s raslistor, tittade på olika hemsidor och hittade slutligen 3-4 raser som skulle kunna passa. Tog med familjen till SKK:s Sofiero utställning och visade dessa. Ingen föll väl övriga familje medlemmar i smaken direkt.
Efter det så gick vi en sväng på utställningsområdet varpå min minsta dotter fick syn på Corgiringen och tyckte att vi skulle titta på den rasen också. Javisst varför inte, och bland det första vi fick se var en Corgihane som låg i sin husses famn på rygg och mös. Vi pratade med ägaren och kelade med hunden och sedan var vi allihop helsålda på Corgis. Även jag, trots att Corgi inte hörde till mina "utvalda" raser.
I januari 2009 kom så Zodias Leo in i vår familj och det blev början till en vänskap med Agneta Jonsson som tyvärr så tragiskt efter en lång tids sjukdom gick bort i september 2009. Det resulterade i att Leos mamma, Puksipuuns Made for Zodias, Carrie, kom hem till oss. Och den 8/4 2010 föddes så vår första men Carries andra corgikull. Och där blev det en tik, Lilly, och henne behöll vi och hon fick 3 kullar hos oss, men hon bor numera hos Helena i Karlskrona. Och därmed började vår uppfödninga av Welsh Corgi Pembroke.
Jag är sekreterare i Sydskånska kennelklubben och jag hjälper till med att hålla utställningsträningar och "Köpa valp" kurser och är ansvarig för Helsingborgsregionen aktiviteter. Jag är också handledare för Svenska Kennelklubbens distansutbildning för uppfödare.
Jag har varit v ordförande i Svenska Welsh Corgiklubben under 2 år, 2014-2016 och ordförande i 4 år, 2016-2020. Men kände att tiden inte räckte till och lämnade ordförandeklubban vidare.
När tid finns så ordnar jag också Corgipromenader i Swck:s regi. Ofta så är det också någon form av aktivitet med, tex inomhussök eller utställningsträning.
Våra valpar föds i sovrummet där de tillbringar sina första veckor, därefter flyttar de ut i "hundrummet" där de får större plats och blir mer en del av familjen. Givetvis så kommer de också ut i resten av huset men under lite mer kontrollerade former. Därmed är de vana vid alla de ljud som förekommer i ett normalt hem, såsom dammsugare, tv, skrammel med kökredskap mm mm.
Hundrummet är ett rum som ligger centralt i huset, som är hundarnas. Där har de en egen liten soffa som de märkligt nog hellre ligger under, samt lite andra filtar och hundkuddar att mysa i.
Valparna levereras SKK-registrerade, vaccinerade, chip-märkta, avmaskade, veterinärbesiktigade och doldafel-försäkrade samt får med sig diverse saker till sitt nya hem såsom skötselråd, snuttefilt, valpmat, lite leksaker mm mm.
Kennel Älvdrottningen premierar Dig som vill arbeta med Din hund.
Det innebär att efter att Din hund har genomfört BPH så får Du del av anmälningsavgiften, för närvarande 500:- tillbaka av oss. Du får också någon form av premie när din hund har blivit champion, tagit Lydnadsprovsdiplom eller blivit uppflyttad i klasserna i agility, bruks eller andra hundsporter.
Vi har varje år en kennelträff en hel helg och om det finns intresse så anordnar jag gärna syskonträffar är emellan.
Älvdrottningens kennel har fått sitt namn av det faktum att enligt sägnen så använde älvorna Corgis till dragdjur förr i tiden och man kan fortfarande se märkena efter selarna på vissa hundar och eftersom drottningen av England har Corgis så ja... där har du namnet: Älvdrottningens!
Vårt mål är att föda upp mentalt och fysiskt friska valpar och att hitta aktiva och engagerade familjer till dessa.
Vi kommer regelbundet att ha valpträffar för både gamla och nya valpar, där hela familjen är välkommen och vi kommer att under hela valpens levnad ställa upp med råd, hjälp och glada tillrop när så behövs. :-)