Valpskötselråd

ValpskötselrådHär nedan kommer lite som kan vara bra att läsa innan man köper valp.


När valpen väl är hemma så är det "för sent" för då kan man inte slita sig från


den lille för att läsa en massa dumma papper. :-)


Länk till Facebooksida med tips vad din valp/hund skall kunna.


Mat

 

Det finns många bra sätt att utfodra en liten valp på. Det viktigaste med alla metoder är att de tillämpas konsekvent och att man inte växlar mellan olika matlistor allteftersom man får ”goda råd” av olika förståsigpåare.

Skaffa ett foder som både du, din plånbok men framförallt valpen mår bra av. Du kanske inte skall köpa de allra billigaste men de dyraste är inte allra bäst de heller så något foder i mellanprisklassen brukar bli bra. Speciellt valpfoder är vanligtvis helt ok. 

Så länge valpen växer fint, har bra avföring och är fin i pälsen så har du ett bra foder.

 

Våra valpar får valpfoder 4 ggr/dag, ca kl 08, 12, 17 och 22. Om inte dessa tider passar er skall ni givetvis ge valpen på andra tider som passar er bättre.

Skulle valpen inte vilja äta vid något av målen så är det ingen fara, upprepas det, så dra ner lite på maten. Eller på antalet mål.

Dock bör valpen få 3 mål/dag till den är ca 6 månader. Därefter bör den få mat 2 ggr/dag.
Mängden foder som den skall ha är svårt att säga exakt, ibland äter de mer ett mål för att äta mindre på nästa.

Men det varierar stort så bli inte orolig om han inte vill äta alls ett mål, då äter han desto mer på nästa.

 

Valpen bör få valpfoder tills den är ca 10-12 månader.

Om du ger torrfoder bör det serveras uppblött, speciellt om det är en matfrisk liten krabat. Vi brukar låta det dra i ljummet vatten 10-15 minuter innan det serveras. Risken finns annars att han kan sätta maten i halsen i onödan.

Om han äter bra och verkar mer hungrig kan man ge honom lite torrt foder efteråt, under förutsättning att han inte är tjock givetvis.

Du får sedan gradvis öka fodermängden efterhand som valpen växer. Är han tjock så får man dra ner lite på maten och är han tunn så får man öka lite.

Man skall lätt känna revbenen under ett tunt lager fett på sidan av bröstkorgen

Lämna inte maten framme om han vägrar att äta, sätt in den i kylskåpet och servera den vid nästa mål.

Friskt vatten skall han alltid ha tillgång till.

Råa morötter och äpplen brukar hundar tycka om att knapra på.

Ben från får, gris och fågel skall man inte ge till hundar då dessa ben lätt splittras och blir sylvassa.

 

Ge inte valpen för mycket rester från ert eget matbord. Någon liten smakbit då och då är ok men den skall få sin huvudsakliga näring från sin egen mat.

Valpen behöver den näringen för att växa rätt och bli stor och vacker. När den har blivit vuxen kan man vara lite generösare med rester om man vill,

men inte när den växer. Vår mat är dessutom oftast för stark och för salt för att det skall passa en hund även som vuxen.

Om du ger den ett bra fullfoder så behövs det inga extra vitaminer och mineraler.

 

Choklad är giftigt för hundar, ju mörkare desto giftigare. Även xylitol som finns i tuggummi bla är ett gift. Också avokado är giftigt för hundar. Antifrysmedel som används i tex bilar är ett dödligt gift även i små mängder. Det förstör njurarna och levern. Eftersom det är sött tycker hundarna att det smakar gott. Om du misstänker att din hund har fått i sig något den inte tål så ta genast kontakt med veterinär. Att agera snabbt kan rädda liv.

 

 

Tandborstning

 

Det är jättebra om du kan borsta tänderna på din valp varje dag, det förebygger många problem som den kan få i framtiden.

Bäst tycker jag är att använda en mjuk barntandborste.

Om du vill använda tandkräm så skall du använda en som är till för hundar, inte din egen då den är giftig för hundar.


Vaccination

 

Valpen blir vaccinerad vid 8 veckor mot parvo, smittbar hepatit, valpsjuka och kennelhosta.

Nästa gång den skall vaccineras är vid 12 veckor. Ta kontakt med din veterinär för att boka tid.

Vänta helst med att ta din valp till ställen där det vistas mycket hundar tex hundrastgårdar och liknande, till den är färdigvaccinerad och ca en vecka därefter

så att den har hunnit bilda tillräckligt med antikroppar.
Något som är bra att ha noterat i almanackan är vaccinationer. Om din hund ska skyddas mot kennelhosta är det årlig vaccination som gäller medan andra vaccinationer brukar ha två till tre års intervall. Till våren är det bra att införskaffa fästingmedel.

 

Avmaskning

 

Vi avmaskar våra valpar med Banminth 4 gånger innan de flyttar hemifrån. 

Därefter så kan man köpa något som heter Kolla masken på Apoteket någon gång per år och då skickar man in ett träckprov till ett labb och så kollar de om

hunden har mask och sedan maskar man ev. efter det svar man får. Så slipper man ge honom gift i onödan.

 

Leksaker

 

Den unga valpen använder sin tid till att leka, äta och sova.

Bra är att se till att den då har egna leksaker att leka med. På så sätt undviker man förhoppningsvis att skorna och stolsbenen blir söndertuggade.

Finns många bra hundleksaker att köpa i affärerna, ge dock inte valpen människoleksaker, de är till för barn, inte valpar.

Tomma toa och hushållsrullar brukar vara populära leksaker liksom petflaskor utan kork. Kom dock ihåg att regelbundet kontrollera leksakerna så att de inte verkar vara trasig, då skall de kasseras. Många valpar får varje år opereras för att de har svalt olämpliga saker.

Tuggben av läderhud är också populära, men om det blir för små bitar kvar av det så släng det.

Tuggben som ser ut som en sko är av den orsaken inte så bra att köpa då snöret kan sätta sig i halsen på valpen.

Både valparna och de vuxna hos oss får kalvklövar att tugga på, det är oerhört populärt.

Märgben kan ge diarré, eller förstoppning, och de är så hårda att de kan faktiskt splittra en tand, så därför ger jag inte det längre till mina hundar. 

 

Sova

 

Valpens sovplats skall vara en dragfri plats där den känner sig trygg. Inte säkert att du och valpen har samma åsikt var den skall vara.

Oftast vill de ligga nära sin flock vilket är sovrummet, inte nödvändigtvis i sängen… Om ni inte vill det förstås.

Där han har sin säng skall han få vara i fred. Går han och lägger sig så skall han få sova om han vill. Det skall inte vara en lekplats för ev. barn.

Det mesta av tillväxten och reparationerna av muskler mm sker under sömnen.

Sängen kan till en början vara en papplåda som det inte gör något om den blir söndertuggad.

Någon valp kanske tycker att en gammal filt som är lagd direkt på golvet är perfekt. Ni får prova er fram vad som passar er lilla ängel.

Dock kan en rottingkorg vara livsfarlig, för valpen kommer med största sannolikhet att tugga på den och kan få hemska skador om den äter upp stickorna. Även skumgummimadrasser är farliga då bitarna kan ge upphov till tarmstopp.

 

 

Rastning

 

Man börjar med att rasta valpen försiktigt, till en början räcker det med ca en halv timme åt gången. Tänk på att kontrollera tassarna så att de inte blir för slitna.

Var noga med att valpen inte ligger för länge på våt eller kall mark. På sommaren skall man vara försiktig så att det inte blir för varmt för den.

Asfalten blir otroligt varm när solen lyser på den. Känn gärna med handen på asfalten om ni skall gå ut mitt på dagen en solig och varm sommardag.

Det värsta man kan göra är att lämna hunden i en varm bil, varje år dör ett antal hundar pga att ägaren har lämnat hunden i bilen.

Temperaturen stiger mycket snabbt i en bil som står i solen och hunden går en mycket plågsam död till mötes.


Man kan ta med sig en vattenflaska och en tygmatskål om man skall ut och gå och det är varmt ute så att man kan bjuda valpen och även så småningom den vuxna hunden, på vatten med jämna mellanrum. Det brukar uppskattas väldigt. Är det riktigt varmt och man är ute länge och går med den vuxna hunden så kan man också svalka den genom att blöta ner pälsen, det brukar däremot inte uppskattas. :-)  Men matte/husse vet bäst!

Corgin tål att vara ute i vilket väder som helst, den har en bra päls och den behöver normalt sett inget täcke.

 

Corgin är från börja en vallhund och får den tillfälle så kan den nog med lite handledning lära sig det, men troligare är att den använder sin instinkt till att valla familjemedlemmarna istället. Det kan bla ge sig till uttryck att den biter i vaderna, brukar inte vara speciellt skönt… Gör den det så säg ifrån med ett ordentligt NEJ! Och beröm valpen då den slutar. Respekterar den inte nejet så ta ett snabbt tag i dens nacke och upprepa nejet.

Glöm inte att berömma då den gör rätt!

 

Kom ihåg att en ung hund är en ännu växande hund. Om valpen får röra sig på sina egna villkor så kan den reglera mängden men ibland kan den bli för ivrig, tex om den leker med en större och/eller äldre hund. Då måste man lugna ner valpen en aning så att den inte i onödan får muskel eller skelettskador.

Tänk också på att om den skall leka med någon annan hund så skall båda vara helt ”nakna”, dvs inga koppel, sele eller halsband, detta för att årligen så kommer hundar till skada med otäcka bitskador som följd pga. att de har fastnat i varandras koppel eller halsband

och så har en hund blivit arg och då kommer inte den andra hunden därifrån pga. att den sitter fast.

Kan man inte släppa sin hund pga. att man är rädd för att den sticker så får de helt enkelt inte leka alternativt så får man hitta en inhägnad plats.


Bla därför så är det jätteviktigt att lära hunden inkallning, kalla in den 10 gånger, ge den godis, beröm och kel varje gång, koppla den först vid 11:e gången osv.

Bästa rastområdena hittar man i naturen där hunden naturligt stärker sin muskulatur och sitt skelett genom omväxlande underlag och lagom kuperad terräng.

Bor man i en stad så kan man använda de hinder som finns, tex bänkar och små staket och liknande. Dogparkour…

En hund som växer behöver fysisk aktivitet, men ibland måste den begränsas, valpar vill gärna mer än vad deras kroppar egentligen klarar av.

För mycket motion för en valp kan ge problem i framtiden.

 

Att simma på sommaren kan ge upphov till sk ”hot-spot”-utslag som beror på att pälsen är våt för länge.

Eftersom många hundar älskar att simma så kan det löna sig att ta med en handduk och torka den med. Se dock upp för giftiga alger i vattnet på sommaren.

 

Om du vill använda en sele istället för ett halsband var MYCKET noga med att den inte ligger an för långt fram bakom armbågarna.

Det kan störa hundens rörelsemönster så mycket att den blir allvarligt skadad! 


Allmänt

 

Helt allmänt kan man säga att valpskötsel är som att sköta om ett litet barn.

 

Hundar såsom människor går genom många olika faser i sina liv, från busiga små nyfikna valpar till intelligenta, omtänksamma vuxna till

sävliga och försynta seniorer. 
 
Som hundägare finns det mycket att tänka på för att din hund ska må så bra som möjligt. De flesta vet att en bra munhälsa och lagom vikt är viktigt för hundens välmående, men vad mer bör tänkas på?
 
När man skaffar valp finns det många saker att tänka på då det är en levande varelse som behöver mycket omsorg och uppfostran. När man får valpen är dess mentalitet ungefär som ett väldigt litet barns, även om hundars motorik är väl mycket bättre än en bebis. En valp behöver mycket tid för vila och sömn, alla nya och förvirrande intryck tar mycket energi som gör att valpen behöver en frizon där den kan få lugn och ro. Därför är det viktigt att inte bjuda hem vänner och bekanta för tidigt, ge valpen i alla fall en vecka att bo in sig innan den får träffa en massa folk. Den är precis lika gullig när den är en vecka äldre.

Valpar är som små barn, nyfikna, och stoppar gärna allt i munnen. De biter i allt och äter på allt, vilket inte alltid är så bra. Se till att inte ha små föremål liggandes framme, såsom strumpor och små leksaker. Det är vanligare än man tror att valpar opereras för att de ätit föremål som fastnat i tarmen och det vill man gärna undvika! När valparna är runt fyra-fem månader gamla tappar de sina mjölktänder och då biter de gärna extra mycket i allt de kan få tag på.

Detta bör du kontrollera dagligen för att ha koll på din hunds hälsa:

 aptiten

 vätskeintaget

 avföringen

 allmäntillståndet

 
Att det sker avvikelser i beteendet är nödvändigtvis inte något farligt men en hund som är sjuk visar ofta förändringar i hur den äter, dricker

och via förändrad tarmfunktion och avföring.

En noggrannare kontroll av din hund är bra att göra minst ett par gånger i månaden och kan kombineras med kloklippning, pälsvård, öronrengöring

eller annan vård för rutinens skull. Undersök din hund från topp till tå, kläm, lukta och titta noggrant.

Inspektera extra noga på områden såsom öron, klor, tassarnas undersidor och könsorgan.


Vi klipper klorna ca en gång per vecka och det är jättebra om man kan fortsätta med det när valpen kommit hem till sitt nya hem. Och när man ändå håller på och pysslar med sin bebis så kolla den i öronen och i munnen så att den vänjer sig vid att bli hanterad.

Låt även andra för valpen mer eller mindre främmande hundvana personer göra detta så underlättar det vid ev. veterinärbesök i framtiden.

Den skall också acceptera att man klämmer och känner överallt på kroppen utan problem. Då blir det lätt att handskas med den som vuxen.

 

Att hålla valpen ren är relativt lätt. Om den är riktigt smutsig kan man bara skölja av den med lite vatten, man skall inte använda schampo mer än absolut nödvändigt pga att det förstör det naturliga skydd som finns i pälsen, annars så räcker det vanligtvis att bara torka av den med en handduk.

Man kan också hjälpa till med att borsta ur smuts från pälsen med hjälp av en borste som inte är för hård och vass.

Det är jättebra att redan då hunden är valp vänja den vid att bli hanterad på alla sätt.

 

Att lära valpen att bli rumsren tar sin tid. För vissa valpar tar det bara några veckor andra kan kissa inne i ett halvår.

Ett är säkert i vilket fall, att förr eller senare så blir den rumsren.

Ju mer man passar valpen och ju fler gånger den lyckas på rätt ställe desto fortare går det. Man skall absolut inte straffa valpen om det händer en olycka, speciellt inte i efterhand. Den förstår inte varför du skäller på den. Skulle du ta valpen på bar gärning kan ett ”nej” vara på sin plats men inte mer. Därefter tar man ut den och berömmer den försiktigt när den gör rätt. Ger man valpen för mycket beröm precis när den kissar kan den komma av sig av ren glädje och så får man börja om från början igen. Och klockan 3 på natten i snöstorm så är det inte speciellt kul. :-) 

 

Nej, är ett ord som valpen måste lära sig. När mamman vill tala om för sin lilla telning att nu gör du fel, så morrar hon och kan om valpen inte ”förstår vinken” även ge den ett litet nyp. Vi kan försöka härma detta beteende men istället för att morra så säger vi ”NEJ”. Vi kan även använda morrning men det är svårt att ropa ett morr, NEJ når längre bort. Och istället för att bita så kan vi använda våra händer. Har valpen lärt sig vad NEJ betyder så är det betydligt enklare att hantera den tex när den är lös och i många, många andra situationer också.

Valptänder är små och sylvassa. Om valpen tex använder oss som tuggben så kan man ta tag i den över nacken med ett fast men ej för hårt grepp och säger NEJ. Då lär den sig snart hur hårt den kan bita för att inte matte eller husse skall bli arg på den.

 

Den tid du lägger ner i omsorg och fostran av din valp det första året har du igen resten av hundens liv!

 

Innan man får hem valpen bör man ha valpsäkrat sitt hem, tagit bort giftiga växter i valphöjd, plockat bort barnleksaker, sladdar skall hängas upp så att inte valpen når dem, kanske sätta upp en grind eller flera till utrymmen som valpen inte skall komma åt, tex hallen med en massa goda skor.

 

Man skall enl. lag registrera sin valp på Jordbruksverket. Enklast och billigast så gör man det på nätet.

 

Jag hoppas att dessa råd skall vara dig till nytta och att du får uppleva många lyckliga år tillsammans med en vacker, lycklig och välskött Corgi.

 

Kom ihåg att vad som än händer så är uppfödaren till för dig, du kan alltid ringa, dag som natt! Det är bättre att ringa i onödan än för sent! Inga frågor är dumma!

Jag blir bara glad om du hör av dig!

Jag vill veta hur mina valpar mår och utvecklas. Jag vill höra om ev. problem eller glädjande nyheter och naturligtvis hjälpa till om så behövs.

 

Allra viktigast är att ni älskar den nya familjemedlemen riktigt mycket, då växer han upp till en glad och harmonisk hund.