Valpskötselråd

Kennel Älvdrottningen

Liten uppfödning av Welsh Corgi Pembroke

 

Senast uppdaterad 2014-07-14

 

 

Valpskötselråd

 

 

Här nedan kommer lite som kan vara bra att läsa innan man köper valp.

 

När valpen väl är hemma så är det "för sent" för då kan man inte slita sig från

 

den lille för att läsa en massa dumma papper. :-)

 

Mat

 

Det finns många bra sätt att utfodra en liten valp på. Det viktigaste med alla metoder är att de tillämpas konsekvent och att man inte växlar mellan olika matlistor allteftersom man får ”goda råd” av olika förståsigpåare.

 

Skaffa ett foder som både du, din plånbok men framförallt valpen mår bra av. Du kanske inte skall köpa de allra billigaste men de dyraste är inte allra bäst de heller så något foder i mellanprisklassen brukar bli bra. Speciellt valpfoder är vanligtvis helt ok. Tyvärr är riktvärdena för hur mycket man skall ge ganska överdrivna. Det betyder att det är bättre att gå över till vuxenfoder för tidigt än för sent. Valpens tillväxt störs om den äter ”stark” valpmat för länge.

 

Så länge valpen växer fint, har bra avföring och är fin i pälsen så har du ett bra foder.

 

Torrfoder bör serveras uppblött, speciellt om det är en matfrisk liten krabat. Risken finns annars att han kan sätta maten i halsen i onödan.

 

Mängden torrt torrfoder som valpen skall ha är svårt att säga exakt, men ca 1-1½ dl/mål. Är valpen tjock så får man dra ner lite på maten och är han tunn så får man öka lite.

 

Lämna inte maten framme om han vägrar att äta, sätt in den i kylskåpet och servera den vid nästa mål.

 

Friskt vatten skall han alltid ha tillgång till.

 

Råa morötter och äpplen brukar hundar tycka om att knapra på, liksom märgben av nöt. Ben från får, gris och fågel skall man inte ge till hundar då dessa ben lätt splittras och blir sylvassa.

 

Ge inte valpen för mycket rester från ert eget matbord. Någon liten smakbit då och då är ok men den skall få sin huvudsakliga näring från sin egen mat. Den behöver den näringen för att växa rätt och bli stor och vacker. När valpen har blivit vuxen kan man vara lite generösare med rester om man vill, men inte när den växer. Vår mat är dessutom oftast för stark och för salt för att det skall passa en hund även som vuxen.

 

Någon äggula i veckan skadar inte, men bara gulan rå. Vitan måste kokas först om han skall få den.

 

Om du ger ett bra fullfoder så behövs det inga extra vitaminer och mineraler.

 

Leksaker

 

Den unga valpen använder sin tid till att leka, äta och sova.

 

Bra är att se till att han då har egna leksaker att leka med. På så sätt undviker man förhoppningsvis att finskorna och stolsbenen blir söndertuggade. Finns många bra hundleksaker att köpa i affärerna, ge dock inte valpen människoleksaker, de är till för barn, inte valpar.

 

Tomma toa och hushållsrullar brukar vara populära leksaker liksom petflaskor utan kork. Kom dock ihåg att regelbundet kontrollera leksakerna så att de inte verkar vara trasig, då skall de kasseras. Många valpar får varje år opereras för att de har svalt olämpliga saker.

 

Tuggben av läder hud är också populära, men om det blir för små bitar kvar av det så släng det. Tuggbensskor är av den orsaken inte så bra att köpa då snöret kan sätta sig i halsen på valpen.

 

Sova

 

Valpens sovplats skall vara en dragfri plats där den känner sig trygg. Inte säkert att du och valpen har samma åsikt var den skall vara. Oftast vill de ligga nära sin flock vilket är sovrummet, inte nödvändigtvis i sängen…

 

Där den har sin säng skall den få vara i fred. Går han och lägger sig så skall han få sova om han vill. Det skall inte vara en lekplats för ev. barn. Det mesta av tillväxten och reparationerna av muskler mm sker under sömnen.

 

Sängen kan till en början vara en papplåda som det inte gör något om den blir söndertuggad. Någon valp kanske tycker att en gammal filt som är lagd direkt på golvet är perfekt. Ni får prova er fram vad som passar er lilla ängel.

 

Dock kan en rottingkorg vara livsfarlig, för valpen kommer med största sannolikhet att tugga på den och kan få hemska skador då den äter upp stickorna. Även skumgummimadrasser är farliga då bitarna kan ge upphov till tarmstopp.

Rastning

 

Man börjar med att rasta valpen försiktigt, till en början räcker det med ca en halv timme åt gången. Var noga med att valpen inte ligger på våt eller kall mark. På sommaren skall man vara försiktig så att det inte blir för varmt för honom.

 

Det värsta man kan göra är att lämna hunden i en varm bil, varje år dör ett antal hundar pga att ägaren har lämnat hunden i bilen. Temperaturen stiger mycket snabbt i en bil som står i solen och hunden går en mycket plågsam död till mötes.

 

Man kan ta med sig en vatten flaska och en tygmatskål om man skall ut och gå och det är varmt ute så att man kan bjuda valpen och även så småningom den vuxna hunden, på vatten med jämna mellanrum. Det brukar uppskattas väldigt. Är det riktigt varmt och man är ute länge och går med den vuxna hunden så kan man också svalka den genom att blöta ner pälsen, det brukar däremot inte uppskattas. Men matte/husse vet bäst!

 

Corgin tål att vara ute i nästan vilket väder som helst, men tänk på att om du fryser, är varm eller blir blöt så känner hunden likadant. Corgin är absolut ingen hundgårds eller bandhund utan skall vara en familjemedlem.

 

Corgin är från börja en vallhund och får den tillfälle så kan den nog med lite handledning lära sig det, men troligare är att den använder sin instinkt till att valla familjemedlemmarna istället.

 

Kom ihåg att en ung hund är en ännu växande hund. Om han får röra sig på egna villkor så kan han reglera mängden men ibland kan han bli för ivrig, tex om han leker med en större och/eller äldre hund. Då måste man lugna ner honom en aning så att han inte i onödan får muskel eller skelettskador.

 

Tänk också på att om din hund skall leka med någon annan hund så skall båda vara helt ”nakna”, dvs inga koppel eller halsband, detta för att årligen så kommer hundar till skada pga att de har fastnat i varandras koppel eller halsband och så har en hund blivit arg och då kommer inte den andra hunden därifrån pga att den sitter fast, med otäcka bitskador som följd. Kan man inte släppa sin hund pga att man är rädd för att den sticker så får de helt enkelt inte leka alternativt så får man hitta en inhägnad plats. Bla därför så är det jätteviktigt att lära hunden inkallning, kalla in den 10 gånger, ge den godis varje gång, koppla den först vid 11:e gången osv.

 

Bästa rastområdena hittar man i naturen där hunden naturligt stärker sin muskulatur och sitt skelett genom omväxlande underlag och lagom kuperad terräng.

 

Att simma på sommaren kan ge upphov till sk ”hot-spot”-utslag som beror på att pälsen är våt för länge. Eftersom många hundar älskar att simma så kan det löna sig att ta med en handduk och torka den med. Se dock upp för giftiga alger i vattnet på sommaren.

Allmänt

 

Helt allmänt kan man säga att valpskötsel är som att sköta om ett litet barn.

 

Man skall hålla valpen med ett säkert grepp. Redan när du får hem honom så är han så tung att man inte får lyfta honom under ”armarna”, utan du lyfter han med en hand under bröstkorgen och en hand under baken.

 

Vi har klippt klorna en gång per vecka och det är jättebra om du kan fortsätta med det. Och när du ändå håller på och pysslar med din bebis så kolla den i öronen och i munnen så att den vänjer sig vid att bli hanterad.

 

Låt även andra för valpen mer eller mindre främmande hundvana personer försiktigt göra detta så underlättar det vid ev. veterinärbesök i framtiden.

 

Han skall också acceptera att du klämmer och känner överallt på kroppen utan problem. Då blir det lätt att handskas med honom som vuxen.

 

Att hålla valpen ren är relativt lätt. Om han är riktigt smutsig kan man bara skölja av honom med lite vatten, man skall inte använda schampo mer än absolut nödvändigt pga att det förstör det naturliga skydd som finns i pälsen, annars så räcker det vanligtvis att bara torka av honom med en handduk. Man kan också hjälpa till med att borsta ur smuts från pälsen med hjälp av en borste. Det är jättebra att redan då hunden är valp vänja den vid att bli hanterad på alla sätt.

 

Att lära valpen att bli rumsren tar sin tid. För vissa valpar tar det bara några veckor andra kan kissa inne i ett halvår. Ett är säkert i vilket fall att förr eller senare så blir han rumsren.

Ju mer man passar honom och ju fler gånger han lyckas på rätt ställe desto fortare går det. Man skall absolut inte straffa honom om det händer en olycka, speciellt inte i efterhand. Han förstår inte varför du skäller på honom. Skulle du ta honom på bar gärning kan ett ”nej” vara på sin plats men inte mer. Därefter tar man ut honom och berömmer den försiktigt när han gör rätt. Ger man honom för mycket beröm precis när han kissar kan han komma av sig av ren glädje och så får man börja om från början igen. Och klockan 3 på natten i snöstorm så är det inte speciellt kul.

 

Nej, är ett ord som valpen måste lära sig. När mamman vill tala om för sin lilla telning att nu gör du fel, så morrar hon och tar tag i valpen med munnen och håller fast den till den ger sig och slappnar av. Vi kan försöka härma detta beteende men istället för att morra så säger vi ”NEJ”. Vi kan även använda morrning men det är svårt att ropa ett morr, NEJ når längre bort. Och istället för att bita så kan vi använda våra händer. Har valpen lärt sig vad NEJ betyder så är det betydligt enklare att hantera den tex när den är lös och i många, många andra situationer också.

 

Valptänder är små och sylvassa. Om valpen tex använder oss som tuggben så tar vi tag i den över nosen eller nacken med ett fast men ej för hårt grepp och säger NEJ. Då lär den sig snart hur hårt den kan bita för att inte matte eller husse skall bli arg på den.

 

Den tid du lägger ner i omsorg och fostran av din valp det första året har du igen resten av hundens liv.

 

Innan man får hem valpen bör man ha valpsäkrat sitt hem, tagit bort giftiga växter i valphöjd, plockat bort barnleksaker, sladdar skall hängas upp så att inte valpen når dem, kanske sätta upp en grind eller flera till utrymmen som valpen inte skall komma åt, tex hallen med en massa goda skor.

 

Ihop med registreringsbeviset finns det ett papper som du fyller i och skickar in till SKK. Därifrån får du sedan ett ägarbevis med posten. Det är kostnadsfritt.

 

Du skall också enl. lag registrera din valp på Jordbruksverket, kostar 50:-

 

En god ide är också att sätta ditt telefonnummer på halsbandet, om hunden skulle slita sig så är det lättare för upphittaren att få tag på dig.

 

Jag hoppas att dessa råd skall vara dig till nytta och att du får uppleva många lyckliga år tillsammans med en vacker, lycklig och välskött Corgi.

 

Kom ihåg att vad som än händer så är uppfödaren till för dig, du kan alltid ringa, dag som natt! Det är bättre att ringa i onödan än för sent! Inga frågor är dumma!

 

Jag blir bara glad om du hör av dig!

 

Jag vill veta hur mina valpar mår och utvecklas. Jag vill höra om ev. problem eller glädjande nyheter och naturligtvis hjälpa till om så behövs.

 

Allra viktigast är att ni älskar denna nya familjemedlem riktigt mycket, då växer han upp till en glad och harmonisk hund.

 

 

 

Upp